0smile0.at.ua Субота, 04.05.2024, 16:11
Меню сайту
Категорії розділу
Відео [8]
Веселі відео ролики
Фото [17]
Веселі і неймовірні фото
Трейлери до фільмів [4]
Тут знаходяться трейлери до фільмів
А чи знаєти ви...? [49]
Цікаві і неймовірні історії, факти, випадки з життя тощо
Анекдоти [101]
Смішні, веселі, непередбачувані, цікаві анекдоти
Незвичайні погляди на звичайні речі [42]
Тут вказані незвичайні рішення на речі, що ми вважаємо звичайними, буденними і то що не потребують зайвої уваги, але це не так.
Друзі
Стистика сайту
Головна » 2012 » Березень » 23 » День народження чіпсів
22:52
День народження чіпсів

Чіпси вперше були приготовлені 24 серпня 1853 року у якості жарту на скаргу клієнта на те, що кусочок картоплини занадто товстий і не прожарений. 


Джордж Крам - темношкірий шеф-повар при готелі Moon's Lake Lodge в містечку Saratoga Springs (штат Нью-Йорк) отримав замовлення, від залізничного магната Корнеліуса Вандербільта, на фірмову страву закладу "картоплю фрі", але магнат повернув смажену картоплю на кухню мотивуючи це тим,  що брусочки картоплі нарізані занадто товсто і недостатньо прожарені. На що обурений повар нарізав картоплю у величину паперу, присипав їх сіллю і пожарив їх до хрумкого стану у киплячій олії і подав це клієнту, щоб посміятися над незадоволеним залізничним магнатом. На диво повара клієнту і його друзям сподобалося страва. 


Після цього Saratoga Chips завоювали популярність і стали фірмовою стравою у закладі. У 1860 році Крам відкрив власний ресторан (працював до 1890 року), де на столах завжди стояли тарілки з картопляними чіпсами. Але через простоту приготування їх почали подавати у всіх інших ресторанах. 


У 1890 році торговець з міста Cleveland Вільям Теппенден почав продавати чіпси із фургона, що був розташований просто на вулиці. Їх подавали покупцям у паперовому пакеті, прикрашеному рекламою закладу Теппендена. 
У 1926 році Лора Скаддер запропоновує використовувати замість паперових пакетів упаковку воскового паперу. Так вирішилися проблеми зберігання та перевезення чіпсів на великі відстані. 


У 1932 році Герман Лей засновує у Nashvilll штат Tennessee, марку під назвою Lay's, які стали першим національним брендом, які дожили до наших днів. 


 В кінці 1950-х років чіпси стали найбільш рекламованим продуктом на американських каналах. А у 1970 смажену картоплю вперше було продано більш, ніж за 1 млрд. доларів. Зараз тільки в Сполучених штатах Америки щорічно чіпси продаються більше як 6 млрд. доларів.


Зараз чіпси стали одним з найпопулярніших і найулюбленіших продуктів. Для забаганки смаків різних гурманів зараз існують чіпси з різноманітними смаками.



Джерело:  http://uk.wikipedia.org 

Категорія: А чи знаєти ви...? | Переглядів: 1248 | Додав: Юр@ | Теги: чіпси, lay's, день народження чіспів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Друзі
Календар
Архів записів
Друзі сайту
Украинский портАл
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz